Последно актуализирана: 12.12.2018 г.

ЕО ТОРОВЕ

ЕО ТОРОВЕ (отговарят на изискванията на Регламент 2003/2003)
Продукти които снабдяват растенията с хранителни вещества

ТЕНЗО Fe

ТЕНЗО Fe | 1 кг

1 кг

 • Вид тор: ЕО тор
 • Производител: Yara Vlaardingen B.V.
 • Състав: Желязо (Fe ) - 6 % (Активна база HBED орто-орто изомер - 4 % Fe; Активна база EDDHA орто-орто изомер – 1.8 % Fe)
 • Действие: Тензо-желязо е висококачествен, стабилен, хелатиран железен тор за профилактика и лечение на недостига на желязо при почвата и растенията. Произведен е специално по модерна и иновативна технология с ползване на орто-орто изомери, за постигане на по-голяма стабилност и ефективност. Подходящ е за почвено и листно приложение, с фертигация и при хидропоника. Не съдържа примеси и хлор. Не се разпрашава. Напълно е разтворим във вода. Смесим е с всички водоразтворими торове. Недостигът на желязо предизвиква хлороза. Желязната хлороза се счита за трудно лечимо, стопански значима заболяване, изразяващо се във видим недостиг на хлорофил в листата. Дължи се на недостиг на физиологически активно желязно в растенията. Появява се обикновенно на карбонатни почви, от където произхожда названието „варова хлороза”.
  Симптоми: Външните признаци на желязната хлороза са характерни и позволяват лесно да се постави диагноза. Симптомите се изразяват първоначално в избледняване на зеления цвят на листата и те постепенно пожълтяват между нервите. Жилките остават зелени с червеникав оттенък, освен при силен недостиг на желязо когато целият лист става кремавобял. В тежки случаи хлорозата е придружена от некротични петна. Предимно по периферията на листната петура. Хлорозата засяга най-напред младите връхни листа. При овощните растения и лозата, заедно с пожълтяване на листата засъхват и върховете на леторастите. С напредването на заболяването пожълтелите листа отмират и окапват, отделни клони и цели растения изсъхват. Обикновено заболяват отделни растения, разпръснати из насаждението, но при неблагоприятни почвени условия процентът на засегнатите растения може да бъде голям и да направи безпредметно отглеждането на насаждението ако се пристъпи своевременно към лечение.
  Чувствителни култури: лозя и овощни култури, ягодоплодни, различни цветни култури, фъстъци, маслодайна роза, хмел, соя, тютюн, царевица и някои оранжерийни култури
 • Приложение: Тензо - желязо може да се използва както за пръскане на растенията, така и за почвено третиране.
  Листно третиране: 2-3 пръскания на растенията през две седмици с 0,2-0,3 % разтвор рано сутрин, привечер или в хладно, облачно време.
  Почвено третиране: Лози и млади дървета – 30-50 гр. на растение; при възрастни растения – 50-150 гр. на дърво. Когато са заболели единични дървета, Тензо - желязо се внася в предварително изкопани 4-5 ямки под периферията на короната. При масаво заболяване Тензо - желязо може да се внася в бразди; Ягодоплодни - 150 гр./ 100 м²; Цветя за рязан цвят – 2- 4 гр./ м²
  Благоприятен период за почвено внасяне на Тензо - желязо е февруари-март. За целта болните растения се маркират предходната година. Ако третирането се извърши през пролетта или лятото, е наложително след това да се извърши поливка.

 • Размер на опаковката: 1 кг
 • Предлага се от Агропал ООД
 

СЕРТИФИКАТ

 
+359 (88) 573 3078 ул. "Хан Богров" 22 info@agropal-bg.com